Τι είναι θεραπευτική άσκηση

Η θεραπευτική άσκηση είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων που προτείνονται στον ασθενή μετά από την θεραπευτική παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση του μυοσκελετικού συστήματος, την διατήρησή του και την εξισορρόπηση του σώματος.

Βοηθά επίσης στον έλεγχο του σωματικού βάρους, την αύξηση της μυικής αντοχής και ενισχύει την πνευματική και την ψυχική λειτουργία.

Σκοπός μας είναι να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να αφουγκραστείτε τις ανάγκες του σώματός σας και σας προσκαλούμε σε έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης της άθλησης. Έχουμε επιλέξει τρεις κατηγορίες μοντέλων άσκησης, Yoga, Pilates και TRX. Με αυτές καλύπτουμε όλες τις ανάγκες των επισκεπτών μας από εκείνους που επιθυμούν την ήπια προσαρμογή του σώματος τους στις φυσιολογικές λειτουργίες μέχρι εκείνους που επιθυμούν ενδυνάμωση και έμφαση στη γράμμωση των μυών.

Τα τμήματα μας είναι είτε ατομικά είτε ολιγομελή ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε άμεσα την ορθή εκτέλεση των ασκήσεων για την δική σας ασφάλεια και όφελος.

Clinical Yoga

yoga-2
yoga-1
yoga-A

Τι είναι η Yoga

Η Yoga είναι μία ινδική σανσκριτική λέξη που είναι κάτι παραπάνω από άσκηση. Έχει διαλογιστικό χαρακτήρα και βασίζεται σε ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής σώματος και πνεύματος. Η ίδια η λέξη σημαίνει «ένωση», ένωση του πνεύματος με το σώμα και αυτό πραγματοποιείται μέσα από την καθοδήγηση έμπειρου Yogi μέσα από διάφορες στάσεις και τεχνικές.

Τι είναι η Clinical Yoga

Πρόκειται για μία εναλλακτική ιατρική που έχει επηρεαστεί από την αρχαία ινδική πρακτική της Hatha Yoga. Είναι μία ολιστική μέθοδος Yoga που στοχεύει στην ευθυγράμμιση του σώματος, την σωστή του στάση, την συγκέντρωση και την πειθαρχία μυαλού και σώματος βελτιώνοντας στο μέγιστο την φυσική του αποκατάσταση.

Ειδικότερα για τους ασθενείς που ακολουθούν παράλληλα κάποιο πρόγραμμα θεραπείας αποκατάστασης του προβλήματός τους, δρα καταλυτικά στην ήπια αποθεραπεία του προβληματικού σημείου με τις στοχευμένες ασκήσεις που υποδεικνύει ο Φυσικοθεραπευτής-Yogi του κέντρου μας.

Οι ασκήσεις είναι ήπιας και χαμηλής έντασης σε συνδυασμό με διαλογισμό και την δύναμη της αναπνοής και είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Πλεονεκτήματα

• Σταδιακή εξάλειψη των πόνων στην πλάτη και τον αυχένα.
• Προσφέρει ευεξία, αισιοδοξία και μειώνει το άγχος.
• Καλύτερος και ποιοτικότερος ύπνος
• Ηρεμία και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, βελτιώνει την συγκέντρωση.
• Μειώνει την αρτηριακή πίεση καθώς επιβραδύνεται ο καρδιακός ρυθμός ωφελώντας τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και τους ασθενείς που έχουν υποστεί      εγκεφαλικό επεισόδιο.
• Καταπολεμά την κατάθλιψη.
• Αυξάνει την ευλυγισία και τις κινήσεις όλων των αρθρώσεων.

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και δεν απαιτείται κάποια γνώση ή προετοιμασία. Το μόνο που χρειάζεται είναι χαμόγελο και ένα στρωματάκι γυμναστικής.

Είναι μία ολιστική μέθοδος Yoga που στοχεύει στην ευθυγράμμιση του σώματος, σε συνδυασμό με διαλογισμό και ελεγχόμενες αναπνοές, συγκεκριμένων ασκήσεων που υποδεικνύει ο Φυσικοθεραπευτής-Yogi του κέντρου μας.

Clinical Pilates

pilates-1
pilates pregnant
Pilates3

Τι είναι το Clinical Pilates

Είναι μία εξελιγμένη μορφή ασκήσεων Pilates που την συνδυάζουμε με την φυσικοθεραπεία. Σκοπό έχει την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την αυχενική και την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και φυσικά την ενδυνάμωση των μυών και την ελαστικότητα του σώματος.

Πλεονεκτήματα

• Ενδείκνυται σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα κόπωσης, αναπνευστικά ή μυοσκελετικά προβλήματα αλλά  και πονοκεφάλους.
• Η καρδιακή λειτουργία δεν επιβαρύνεται καθώς δεν αυξάνονται πολύ οι καρδιακοί παλμοί.
• Δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις.
• Βοηθά στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας χωρίς να δίνει όγκο.
• Αυξάνει την ευλυγισία και βοηθά στην απομάκρυνση του στρες.
• Ανακουφίζει πόνους της μέσης και του αυχένα και βελτιώνει την κατάσταση της σπονδυλικής στήλης.
• Eνδείκνυται σε προβλήματα κύφωσης, σκολίωσης, λόρδωσης.

Στην Osteophysioteam σχεδιάζουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Είναι μία εξελιγμένη μορφή ασκήσεων Pilates που την συνδυάζουμε με την φυσικοθεραπεία. 

Ο Joseph H. Pilates γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1883, στο Mönchengladbach της Γερμανίας. Ο πατέρας του Heinrich Friedrich Pilates, ήταν Ελληνικής καταγωγής και είχε κατακτήσει χρυσό μετάλιο στην γυμναστική και η μητέρα του ήταν Γερμανικής καταγωγής και νοικοκυρά. Ως παιδί ήταν ασθενικό γι’αυτό και από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την γύμναση του σώματος του ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την ασθενική του υγεία. Ο πατέρας του τον μύησε σε άλλα είδη σπορ όπως σκι, body building, μποξ και πολεμικές τέχνες όπως το  jujitsu. Μελέτησε τις τεχνικές της Yoga και παρατηρούσε τις κινήσεις των ζώων στο δάσος.

To 1912 μετακόμισε στην Αγγλία, δουλεύοντας είτε ως πυγμάχος είτε ως παρουσιαστής σε τσίρκο και επίσης εργάστηκε στην Scotland Yard για να εκπαιδεύσει τους αστυνομικούς στην αυτοάμυνα.

Όταν τελείωσε ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος επέστρεψε στην Γερμανία συνεργάστηκε με τον χορευτή Rudolf Laban γυμναζοντάς τον και όταν του ζητήθηκε να εκπαιδεύσει τον Γερμανικό στρατό αρνήθηκε και αντίθετος με την πολιτική της χώρας του μετανάστευσε στην Αμερική το 1925. Στο πλοίο γνώρισε την μελλοντική του σύζυγο Clara και μητέρα των δύο παιδιών του όπου μαζί θα δημιουργήσουν την σχολή Contrology στη Νέα Υόρκη, μέχρι το 1960, η οποία βασίζεται στην ενθάρρυνση του νου για τον έλεγχο των μυών διατηρώντας το σώμα σε ισορροπία σκοπεύοντας στην καλή στήριξη της σπονδυλικής στήλης.

Έχει γράψει αρκετά βιβλία όπως το “Return to Life through Contrology” και το “Your Health” επίσης έχει κατοχυρώσει 26 πατέντες ευρεσιτεχνίας.

Πέθανε από πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 86 ετών στην Νέα Υόρκη μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο εστιατόριο που γευμάτιζε.

Τα παιδιά του συνεχίζουν τη πορεία που χάραξε ο πατέρας τους προχωρώντας σε πιο εξελιγμένες τεχνικές Pilates.

TRX

trx-3
trx-5
trx-1

Τι είναι το TRX

Το TRX προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Total body Resistance eXercise και πρόκειται για μια μέθοδο άσκησης για τη μυϊκή ενδυνάμωση και γράμμωση του σώματος. Στη μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται το βάρος και η δύναμη του σώματος τραβώντας τους ειδικούς ελαστικούς ιμάντες είτε με τα χέρια ή με τα πόδια.
Η κάθε άσκηση διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα μέχρι 40’’, επομένως γίνονται πολλές εναλλαγές στις ασκήσεις, και μπορούν να δυσκολέψουν ρυθμίζοντας απλά το μήκος των λάστιχων.

Είναι μία μέθοδος άσκησης χρησιμοποιώντας το βάρος, τη βαρύτητα του σώματος και την δύναμη των χεριών ή των ποδιών για τραβήξουμε τους ειδικούς ελαστικούς ιμάντες (TRX).

Ποιος είναι ο σκοπός

Ο σκοπός της άσκησης αυτής είναι η ανάπτυξη της δύναμης και της αντοχής, η σταθερότητα του κορμού, η αύξηση της οστικής μάζας.

Σε ποιους απευθύνεται

Είναι κατάλληλη μέθοδος για άτομα που πάσχουν από μυοσκελετικές κακώσεις και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από τα παιδία μέχρι τους ηλικιωμένους ακόμα και σε εγκύους, πάντα με την καθοδήγηση του ειδικού γυμναστή. Ειδικότερα για την τρίτη ηλικία που τα αντανακλαστικά είναι μειωμένα και η ευλυγισία ελαττώνεται είναι η κατάλληλη μέθοδος για την αύξηση της δύναμης και της αντοχής τους.
Σημειώνουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάποια εμπειρία καθώς απευθύνεται σε αρχάριους και μη.

 Έχετε τραυματισμένους καρπούς ή ώμους και θέλετε να κάνετε μονόζυγο;

Αποφύγετέ το. Προτείνουμε να διαλέξετε την εκγύμναση με TRX αντί μονόζυγου για τον λόγο ότι οι ιμάντες επιτρέπουν καλύτερη κίνηση των χεριών, ενώ στο μονόζυγο καταπονούνται γιατί παραμένουν σταθεροί καθ’ όλη την διάρκεια της άσκησης με αποτέλεσμα να παρατείνετε το πρόβλημα στις αρθρώσεις σας.
Οι ασκήσεις TRX που προτείνουμε είναι ένας συνδυασμός κάμψεων, έλξεων και κωπηλατικών ασκήσεων.

trx-4
trx man920x920

Ξεκίνησε από τον Randy Hetrick, Αμερικανό πεζοναύτη του Ναυτικού, ο οποίος για να διατηρήσει την φυσική του κατάσταση χρησιμοποίησε μία πολεμική ζώνη jujitsu και ιμάντες αλεξίπτωτου δημιουργώντας το 1ο TRX. O Hetrick υπηρέτησε 14 χρόνια στο ναυτικό και όταν έληξε τη θητεία του ως διοικητής μοίρας των κομάντος αποφάσισε να προωθήσει την ιδέα της εκγύμνασης με ελαστικούς ιμάντες.
Το 2004 παρέλαβε το ΜΒΑ του  από το πανεπιστήμιο Stanford και ξεκίνησε την πώληση του TRX, ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητό του συνοδεία του σκύλου του, παρουσιάζοντάς το σε ομάδες προπόνησης του στρατού στο Σαν Φρανσίσκο.
Το 2005 το εγκαινιάζει στους εκπαιδευτές και ξεκινά η αναγνώριση. Το 2007 κατασκευάζεται η στήριξη για τα TRX και 1 χρόνο αργότερα στο Σαν Φρανσίσκο ιδρύει την 1η σχολή εκπαίδευσης.
Σήμερα προωθεί στην αγορά μία μεγάλη γκάμα εξελιγμένων προϊόντων TRX από εξαρτήματα μέχρι αθλητικά ενδύματα με το εν λόγω λογότυπο .

Ποια η διαφορά με την κλασική μορφή άσκησης

Η κλασική άσκηση που ακολουθούν τα γυμναστήρια, αφορά κυρίως υγιείς ανθρώπους χωρίς ιστορικό προβλημάτων. Όταν όμως υπάρχουν στο μυοσκελετικό σύστημα διάφορες διαταραχές αυτές δύναται να επιδεινωθούν ή να προκληθούν νέες λόγω λανθασμένων προτύπων κίνησης και λανθασμένων φορτίων.

Έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές περιπτώσεις τραυματισμών από λανθασμένο τρόπο αντιμετώπισης της άσκησης που πραγματοποίησε ασθενής σε γυμναστήριο. Εμείς αξιολογούμε και αναλύουμε τα προβλήματα, αναγνωρίζουμε τις μυϊκές αδυναμίες και ανισορροπίες και προσαρμόζουμε την άσκηση σύμφωνα με τις ιδιαίτερες δυνατότητες του ασθενή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.