Τι είναι Οστεοπαθητική

Η Οστεοπαθητική είναι ένας τρόπος αξιολόγησης και θεραπείας των τραυματισμένων ιστών του σώματος όπως οι μύες, οι σύνδεσμοι, τα σπλάγχνα, τα νεύρα και οι αρθρώσεις. Βοηθά το σώμα να λειτουργήσει και πάλι ως ένα ισορροπημένο και αποτελεσματικό σύστημα. Μόλις το σώμα βρει την ισορροπία του θα λειτουργεί με την ελάχιστη ενέργεια.  Θα λειτουργεί καλύτερα και θα έχει περισσότερα αποθέματα ενέργειας. 

Βοηθά το σώμα να λειτουργεί με την ελάχιστη ενέργεια, πράγμα που του επιτρέπει να έχει περισσότερα αποθέματα ενέργειας.

physio-A

</p> <h3>Andrew Taylor Still (1828-1917)</h3> <p>

Ο πατέρας της Οστεοπαθητικής είναι ο Andrew Taylor Still (1828-1917). Γεννήθηκε στο Lee της Virginia από τον μεθοδιστή ιεροκήρυκα Abraham και τη Martha Moore. Ο πατέρας του ταξίδευε συχνά για τις ανάγκες της εκκλησίας και παράλληλα βοηθούσε και τους άρρωστους συμπολίτες του.

Η εκπαίδευση του Andrew ήταν σποραδική και επιμεριζόταν μεταξύ του σχολείου και των γονιών του. Τον Ιανουάριο του 1849 παντρεύτηκε την Mary Vaughn και απέκτησε 3 παιδιά.

Το 1855 ο υιός του George πέθανε και 4 χρόνια αργότερα ακολούθησε και η γυναίκα του μετά από τοκετό των δίδυμων παιδιών του όπου το ένα το έχασε την ίδια στιγμή.

Χήρος με 3 παιδιά ξαναπαντρεύεται το Νοέμβριο του 1860 με την Mary Turner. Το 1864 πεθαίνουν 2 ακόμα παιδιά του από πνευμονία και 1 παιδί που είχε υιοθετήσει από μηνιγγίτιδα.

Οι θάνατοι των παιδιών του τον συγκλόνισαν και τον προβλημάτισαν. Αμφέβαλλε για την συμβολή των φαρμάκων στην υγεία και στράφηκε σε άλλες μεθόδους ιατρικής όπως μερσερισμός, φρενολογία, πνευματισμός. Ενδιαφερόταν για τον ανθρώπινο σκελετό και έπειτα από μελέτες που έκανε στο ανθρώπινο σώμα πίστευε ότι τα οστά, οι μυς και οι αρθρώσεις πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα, να ρυθμίζονται από έναν ιατρό, ώστε να βελτιώνουν την υγεία του ανθρώπου χωρίς την χρήση φαρμάκων. Το φάρμακό του το ονόμασε Οστεοπαθητική από τις ελληνικές λέξεις «κόκαλο» και «υποφέρω».

Το 1875 μετακομίζει στο Kirksville του Missouri και πολύ σύντομα εξαπλώνεται η φήμη του ως ο γιατρός που θεραπεύει με τα χέρια. Ιδρύει την σχολή American School of Osteopathy (ASO), σήμερα A. T. Still University και διδάσκει Οστεοπαθητική.
Το 1914 παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο όπου χάνει την ομιλία του και το 1917 πεθαίνει. Κηδεύτηκε στο Kirksville του Missouri. Σήμερα υπάρχει μπρούτζινη προτομή του, ως τιμή για την προσφορά του στο Hall of Missourians στο Missouri State Capitol.

andrew-taylor-still1

Πως βοηθά το σώμα η Οστεοπαθητική

Το σώμα είναι συχνά σε θέση να αναλάβει τη φροντίδα του εαυτού του, για να αντισταθμίσει τη ζημία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζημιά είναι μεγαλύτερη από την ικανότητα του σώματος να προσαρμοστεί ή να την επουλώσει. Σε άλλες περιπτώσεις, το σώμα δεν είναι σε θέση να ανασυνταχθεί για να θεραπεύσει τον εαυτό του. Αυτή η αδυναμία μπορεί να δημιουργηθεί από μια σειρά από λόγους, ακόμα και τραυματισμοί ήσσονος σημασίας, ώστε να αρχίσει να δημιουργείται πρόβλημα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η ισορροπία στο σώμα και να το βοηθήσει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα φυσικά αποθέματα και τις δυνάμεις που έχει ανάγκη για να θεραπεύσει τον εαυτό του.

Βασικές αρχές της Οστεοπαθητικής είναι:

• Όλα τα μέρη του σώματος είναι αλληλένδετα
• Η λειτουργία ενός μέρους του σώματος εξαρτάται από την κανονική λειτουργία των άλλων τμημάτων
• Η καλή κυκλοφορία των υγρών του σώματος (αίμα, λεμφικό υγρό κλπ.), είναι απαραίτητη προκειμένου το σώμα να πάρει κατάλληλες θρεπτικές ουσίες, καθώς και για την απομάκρυνση των αποβλήτων.

Παθήσεις που καλύπτονται

Οι παθήσεις που καλύπτονται αφορούν κυρίως προβλήματα

Μυοσκελετικά
Μέσης, πλάτης, αυχένα, κράμπες,πονοκεφάλους, ιλίγγους, ζαλάδες.

Πεπτικού συστήματος
Δυσκοιλιότητα, διάρροια, γαστρίτιδα, έλκος, δυσλειτουργία χοληδόχου κύστης.

Στρες
Αϋπνοία, αρρυθμίες, συναισθηματικές διαταραχές.

Η Oστεοπαθητική δρα συμπληρωματικά με άλλες θεραπείες και εμείς στην Osteophysioteam, αντιμετωπίζουμε τον ασθενή σύμφωνα με την ολιστική ιατρική θεώρηση, χρησιμοποιώντας ανάλογα με την περίπτωση τις κατάλληλες μεθόδους και συνδυάζουμε την Φυσικοθεραπεία και το Manual Therapy.

Πως λειτουργούμε

Αρχικά πέρνουμε το ιστορικό του ασθενούς ή μας δίνει πρόσφατες εξετάσεις του αιματολογικές, ακτινογραφίες, υπέρηχους ακόμα και αξονική ή μαγνητική και εμείς μέσω της ψηλάφησης και της παρατήρησης εκτιμούμε το πρόβλημα και αποφασίζουμε την μέθοδο θεραπείας που θα ακολουθήσουμε.

Οι ασκήσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του θεραπευτικού προγράμματος που ακολουθούμε. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ατομικές  ανάγκες του πάσχοντος. Ο ασθενής διδάσκεται να συμβάλλει στην αποκατάστασή του, σε ένα πρόγραμμα μικρής έντασης και συχνής επανάληψης που αφορά όλες τις κύριες ομάδες των μυών γύρω από την πάσχουσα περιοχή.

Εάν κάποιος ασθενής επιλέξει την Οστεοπαθητική, μπορεί να τον απαλλάξει από τον πόνο και να συνεχίσει την ζωή του χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.